"BİRLİKTE İNGİLİZCE" PROJESİNDE 12 BİN 500 İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ, MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİMİ ALDI  

"BİRLİKTE İNGİLİZCE" PROJESİNDE 12 BİN 500 İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ, MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİMİ ALDI

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından British Council ve Sabancı Vakfı iş birliğiyle İngilizce öğretmenlerinin mesleki, alan ve bireysel gelişimlerinin sürekli desteklenmesi amacıyla yürütülen "Birlikte İngilizce" (English Together) projesi kapsamında, 12 bin 542 öğretmen mesleki gelişim eğitimi aldı. 

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Petek Aşkar'ın katılımıyla düzenlenen toplantıda Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Cevdet Vural, British Council Global İngilizce Programları Sorumlusu Michael Connolly ve British Council Türkiye Eğitim Sorumlusu Ayşen Güven bir araya gelerek Birlikte İngilizce projesı hakkında görüş alışverişinde bulundular.
 
Proje, yerel ihtiyaçlara göre yabancı dil eğitim ve öğretim süreçlerinin şekillendirilerek niteliğin artırılması ve öğrencilerin İngilizce dört dil becerisinin desteklenmesi için İngilizce öğretmenlerinin kullandıkları öğretim yöntem ve tekniklerini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.
 
Birlikte İngilizce projesi kapsamında meslekî gelişim toplulukları ile akran dayanışması ve akran öğrenme modeli, öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimlerine etkin bir şekilde dâhil edildi. Ortaokul İngilizce öğretmenleriyle başlayan proje kapsamında ilk olarak 22 öğretmen Birleşik Krallık'ta Edinburgh College'da 14 günlük eğitime katıldı. Ankara'daki pilot uygulama kapsamında 132 İngilizce öğretmeni, Mesleki Gelişim Toplulukları Yürütücülüğü eğitimini tamamladı ve devamında bu yürütücülerle beraber 1.200 İngilizce öğretmeni, mesleki gelişim topluluklarında eğitim aldı.
 
Ankara'da gerçekleştirilen pilotlama çalışmasının ardından 81 ilden 746 İngilizce öğretmeni Mesleki Gelişim Toplulukları Yürütücülüğü Eğitimini tamamladı ve bu yürütücülerle 81 ilde oluşturulan mesleki gelişim topluluklarında 12 bin 542 İngilizce öğretmeni mesleki gelişim eğitimi aldı.
 
Gerçekleştirilen Mesleki Gelişim Topluluğu Yürütücülüğü eğitimlerinde Türkiye ve Birleşik Krallık'tan eğitmenler birlikte eğitim görevlisi olarak yer aldı. 
 
Yürütülen çalışmalar neticesinde Birlikte İngilizce Mesleki Gelişim kitapları (English Together Professional Development Training Set) hazırlandı. Bu kitaplar, İngilizce öğretmenlerinin keşfederek öğrenebileceği, dil öğretim yöntemlerini bulabileceği ve teorik içeriklerin sahadaki iyi uygulama örnekleriyle desteklendiği bir kılavuz niteliği taşıyor. Söz konusu kitaplar, etkileşimli video içerikleriyle zenginleştirilerek öğretmenlerin ihtiyaçları doğrultusunda sürekli güncelleniyor.
 
Mesleki gelişim toplulukları yürütücüsü olarak görev alan öğretmenler için seminerlerin yürütülmesi sürecine dair bilgi edinebilecekleri ve örnek uygulamalarla planlara erişebilecekleri Mesleki Gelişim Toplulukları Yürütücü ve Katılımcı Rehberleri hazırlandı.
 
İngilizce öğretmenlerine yeni mesleki gelişim fırsatları sunulması doğrultusunda, ortaokullarda görev yapan 80 İngilizce öğretmeni "Certificate in English Language Teaching - Secondary" isimli uluslararası sertifikasyon programına dâhil edilirken 17 öğretmen de Kuzey İrlanda-Belfast kentinde düzenlenen 55. Uluslararası IATEFL dil konferansına katıldı.
 
Hedef 80 bin İngilizce öğretmeni
Projenin 2022 yılı itibarıyla ilkokul ve ortaöğretimde yaygınlaştırılması amacıyla haziran ayından ekim ayına kadar Mesleki Gelişim Toplulukları Yürütücülüğü eğitimleri gerçekleştirilerek 1.000 İngilizce öğretmeninin daha projeye katılımı sağlandı. Bu eğitimlerin devamında 40 bin İngilizce öğretmenine ulaşılması ve 2023 yılında 1.500 İngilizce öğretmenine daha yürütücülük eğitimi verilerek 80 bin İngilizce öğretmenine ulaşılması hedefleniyor.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.