UŞAK ORTAKÖY KÖY YAŞAM MERKEZİ HİZMETE GİRDİ  
UŞAK ORTAKÖY KÖY YAŞAM MERKEZİ HİZMETE GİRDİ

UŞAK ORTAKÖY KÖY YAŞAM MERKEZİ HİZMETE GİRDİ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Uşak Ortaköy'de yapılan köy yaşam merkezinin açılışı için düzenlenen törene katıldı.  

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuşmasına son yirmi yılda yapılan eğitim yatırımlarına değinerek başladı. Yirmi yılda devasa bir eğitim sistemi inşa ederken öğrenci sayısına milyonlar eklenirken öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayısının azaldığını, kitleselleşmenin kalite odaklı yapıldığını vurguladı. 
 
Bakan Özer, okullar tatile girer girmez yeni eğitim öğretim yılı hazırlıklarını başlattıklarını ifade ederek yaz dönemi boyunca da 1 milyon öğrenciyle bilim, sanat, matematik ve İngilizce alanında yaz okullarına devam ettiğini hatırlattı.
 
"Bağış olayını Türkiye'nin gündeminden düşürelim artık"
Eğitimde fırsat eşitliğini artıracaklarının altını çizen Özer, şunları kaydetti: "Tüm çocuklarımızın yaşadığı il ve bölgeye bakılmaksızın eşit bir şekilde eğitim almaları için her türlü imkânımızı seferber edeceğiz. İşte bunun için çabalıyoruz. 17 Haziran'da okullar kapandıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığı olarak bir gün bile ara vermedik. Tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte sahadayız. Bu yaz ilk kez bir farklı uygulama yaptık. Çocuklarımızı, yavrularımızı yalnız bırakmamak için özellikle Kovid sürecindeki öğrenme kayıplarını, psikososyal gelişimdeki eksiklikleri telafi etmek için ilk kez ücretsiz yaz okulları açtık. Aynı zamanda okullarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılamak için temizliğinden kırtasiyesine, küçük onarımından donatımına tüm ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oluyoruz ve onun için dedik ki Türkiye'nin eğitim gündeminden şu bağış olayını düşürelim artık. Sanki Millî Eğitim Bakanlığı okulların ihtiyacını karşılayamıyor da velileri bağış yapmaya zorluyormuş algısını ortadan kaldırmak için 2022-2023 eğitim öğretim yılının hazırlığını çok erken başlattık ve okullarımızın tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Karşılamaya da devam edeceğiz. Son on yılda eğitime bu kadar yatırım yapan bir hükûmet, Millî Eğitim Bakanlığı okullarının ihtiyacını karşılamaktan aciz olabilir mi? Onun için siz değerli velilerimizden de istirhamımız, böyle bir durum olduğu zaman mutlaka hem milli eğitim müdürlüğümüzü hem valiliğimizi hem de bakanlığımızı uyarmanız."
 
2022-2023 eğitim öğretim yılında kullanılacak tüm ders kitapları illere gönderildi
Millî Eğitim Bakanı Özer, Uşak'tan yeni eğitim yılı hazırlıklarında gelinen noktaya dair bir bilgiyi daha paylaştı. 2022-2023 eğitim öğretim yılında öğrencilere ulaştırılacak tüm ders kitaplarının illere gönderildiğini açıklayan Özer, sözlerine şöyle devam etti: "Bu sene Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu gibi bir yenilik daha yapıyoruz. 2022-2023 eğitim öğretim yılında sadece ders kitaplarını ücretsiz olarak dağıtmıyoruz, aynı zamanda tüm yardımcı kaynakları da ücretsiz olarak dağıtacağız. Bugün itibarıyla, yardımcı kaynakların basımı da sonlandı ve illerimize yolcu edilmeye başlandı. 2022-2023 eğitim öğretim yılı tüm öğrencilerimiz için, tüm velilerimiz için çok daha rahat, çok daha konforlu olacak."
 
Köy yaşam merkezi köylerin buluşma merkezi olacak
Tüm dünyada köyden kentlere yaşanan göç sürecinin ardından artık kentlerden küçük yerleşim yerlerine bir hareket başladığını anlatan Bakan Özer, gıda tedarik zincirinde yaşanan sorunlarla birlikte tarım ve hayvancılığın da enerji kadar stratejik bir konuya dönüştüğünü ifade etti. 
 
Köy yaşam merkezlerinin bu iki gelişme dikkate alınarak hayata geçirildiğini kaydeden Özer, şunları söyledi: "Birinci adım olarak köy ilkokullarının açılması için öğrenci sayı engelini kaldırdık, yönetmeliği değiştirdik. Artık istenen köyde ilkokullarımızı açabileceğiz. İkinci bir adım attık. Köylerde ana sınıfı açılması için 10 olan öğrenci sayısı kriterini 5'e düşürdük. Sadece bu ikinci adımımız, 1.800 köyümüzde 20 bine yakın çocuğumuzun anaokullarıyla, ana sınıflarıyla buluşmasını sağlıyor. Eğer ilkokul ve anaokulu olarak kullanma imkânı yoksa köy yaşam merkezlerinde halk eğitimi merkezlerini açmayı hedefliyoruz. Bu bölgede, bu köyde yaşayan vatandaşlarımızın istedikleri alanda halk eğitimi merkezi üzerinden kurs alabilmeleri imkânını getirdik. Tarımda, hayvancılıkla, kişisel gelişimle, mesleki eğitimle, her türlü alanda 3 binin üzerinde kurs çeşidiyle tüm vatandaşlarımızın hizmetinde olacağız."
 
Köylerdeki en küçük çocuklarla yaşlılarını eğitim amacıyla aynı mekânda buluşturacaklarını belirten Özer, "Bu köy yaşam merkezi köyün buluşma merkezi olacak." dedi. 
 
Çocukların eğitim alırken deneyimli insanlarla buluştuğu, kültür transferi yapıldığı bir mekân oluşturulduğunu dile getiren Bakan Özer,  köy yaşam merkezinin yaşam boyu eğitim merkezi olacağını vurguladı. 
 
2022-2023 eğitim öğretim yılı başladığında tüm Türkiye'de 1000 köy yaşam merkezinin aktif hâle getirileceğini ifade eden Özer, açılışı yapılan merkeze katkı veren herkese teşekkür etti. Bakan Mahmut Özer, Ortaköy Köy Yaşam Merkezi'nin hayırlı olmasını diledi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.